Φόρτιση και Φροντίδα Μπαταρίας


Ελάχιστοι γνωρίζουν και ακόμη λιγότεροι εφαρμόζουν τη σωστή διαδικασία για να τοποθετήσουν μια νέα μπαταρία στη μοτοσυκλέτα τους, με αποτέλεσμα την μειωμένη διάρκεια ζωής της μπαταρίας της μοτοσυκλέτας, με οικολογικές αλλά και οικονομικές συνέπειες για την τσέπη μας.
Σήμερα, που οι περισσότερες νέες μοτοσικλέτες έχουν εξελιγμένα και απαιτητικά ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά συστήματα, είναι απαραίτητη η γνώση της συντήρησης της μπαταρίας, η οποία είναι ένα από εκείνα τα εξαρτήματα της μοτοσικλέτας που μπορούνε να την ακινητοποιήσουν.
Το σημαντικότερο σημείο στη ζωή μιας μπαταρίας είναι η αρχή της ζωής της, μια λανθασμένη διαδικασία αρχικής εγκατάστασης σημαίνει μείωση της ζωής της μπαταρίας κατά τουλάχιστον 50%.


Τύποι Μπαταριών.
Στις μοτοσικλέτες συναντάμε δύο τύπους μπαταριών:
·         Ανοικτού Τύπου (αυτές που χρειάζονται σε τακτικά διαστήματα να συμπληρώνουμε υλεκτρολύτη).
·         Κλειστού Τύπου (αυτές που σφραγίζονται και δεν ξανανοίγουν).

Αρχική Φόρτιση Μπαταρίας.
         I.            Μπαταρίες ανοικτού τύπου.
1.       Αφαιρούμε τα καπάκια (τάπες) πάνω από τα στοιχεία της μπαταρίας.
2.       Αφαιρούμε τη μικρή τάπα που καλύπτει τον σωλήνα υπερχείλισης.
3.       Τοποθετούμε την μπαταρία σε επίπεδη επιφάνεια.
4.       Συμπληρώνουμε με ειδικό υγρό ηλεκτρολύτη σύμφωνα με τις προδιαγραφές της μπαταρίας. Προσέχουμε να συμπληρώσουμε μέχρι το σημείο που υπάρχει η ανώτερη σχετική ένδειξη.
5.       Αφήνουμε της μπαταρία να ηρεμήσει για 30 λεπτά. Αν υπάρχουν φυσαλίδες χτυπάμε ελαφρά ώστε να φύγουν και εάν χρειαστεί συμπληρώνουμε ηλεκτρολύτη.
6.       Φορτίζουμε την μπαταρία με ρεύμα έντασης 1/10 σε σχέση με την ένταση του ρεύματος που η μπαταρία θα παράγει. Η φόρτιση πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον 5 ώρες.
7.       Στο τέλος της φόρτιση ελέγχουμε εάν το επίπεδο του ηλεκτρολύτη έχει πέσει, συμπληρώνουμε αν χρειάζεται και φορτίζουμε για 1 ώρα ακόμη. Σημειώστε ότι αυτή είναι η τελευταία φορά που πρέπει να συμπληρώσουμε με ηλεκτρολύτη την μπαταρία, στο εξής συμπληρώνουμε απεσταγμένο νερό.
8.       Κλείνουμε τα καπάκια στο πάνω μέρος της μπαταρίας προσεκτικά.
9.       Καθαρίζουμε την μπαταρία από τυχόν υπολείμματα ηλεκτρολύτη.
       II.            Μπαταρίες κλειστού τύπου.
1.       Η μπαταρία πριν τεθεί σε λειτουργία πρέπει να είναι σφραγισμένη και όλα της τα εξαρτήματα να μην έχουν ίχνη παραβίασης.
2.       Τοποθετείστε την μπαταρία σε μια επίπεδη επιφάνεια.
3.       Αφαιρέστε από το δοχείο των υγρών τη μαύρη ταινία με τις τάπες που αργότερα θα σφραγίσει την μπαταρία. Προσοχή δεν τρυπάμε τα σφραγισμένα δοχεία με το υγρό.
4.       Το δοχείο με τα υγρά περιέχει ακριβώς την ποσότητα που χρειάζεται η μπαταρία, δεν θα χρειαστεί να προσθέσετε περισσότερο.
5.       Τοποθετούμε το δοχείο με τα υγρά πάνω από τις αντίστοιχες υποδοχές της μπαταρίας και σπρώχνοντάς το προς τα κάτω, τρυπάμε τα σφραγισμένα δοχεία, οπότε και τα υγρά μπαίνουν μέσα στην .μπαταρία. Προσοχή, δεν κουνάμε, δεν χτυπάμε, δεν πλαγιάζουμε το δοχείο με τα υγρά, εάν χρειαστεί χτυπάμε ελαφρά ώστε να αρχίσει η ροή των υγρών.
6.       Αφήνουμε το δοχείο με τα υγρά τουλάχιστον 20 λεπτά, ώστε τα υγρά να μπουν σωστά μέσα στην μπαταρία και η μπαταρία να ηρεμήσει.
7.       Αφαιρούμε το δοχείο των υγρών αφού έχει αδειάσει τελείως.
8.       Στη συνέχεια αφήνουμε την μπαταρία για 60 λεπτά, ώστε ο ηλεκτρολύτης να εισχωρήσει στο εσωτερικό της μπαταρίας.
9.       Η μπαταρία, όταν μπει ο ηλεκτρολύτης είναι φορτισμένη κατά 75-80%, στη συνέχεια τοποθετούμε την ταινία με τα καπάκια της μπαταρίας που πλέον θα μείνουν για πάντα εκεί.
10.   Φορτίζουμε την μπαταρία ακολουθώντας τους κανόνες που γράφει επάνω της. Η καλύτερη περίπτωση είναι με 1.8Α για 10 ώρες. Εάν γίνει αυτό, η μπαταρία είναι έτοιμη ώστε να αποδώσει σωστά για την υπόλοιπη ζωή της.
11.   Θα τοποθετήσουμε την μπαταρία στην μοτοσυκλέτα αφού πρώτα την αφήσουμε να κρυώσει και μετρήσουμε στους πόλους της, τουλάχιστον 12,8V. Εάν η τάση είναι χαμηλότερη, τότε ξαναφορτίζουμε για 1 – 2 ώρες ακόμη.

Συντήρηση Μπαταρίας.
         I.            Ανοικτού τύπου.
Η μπαταρία χρειάζεται μηνιαία συντήρηση η οποία αποτελείται από τις εξής ενέργειες:
1.       Έλεγχος του επιπέδου του ηλεκτρολύτη και τυχόν συμπλήρωμα με απεσταγμένο νερό.
2.       Εξωτερικός καθαρισμός.
3.       Έλεγχος των επαφών με τη μοτοσικλέτα για χαλάρωση, φθορά ή οξείδωση.
4.       Έλεγχος του σωλήνα υπερχείλισης ώστε να είναι ελεύθερος χωρίς τσακίσεις.
       II.            Κλειστού τύπου.
Η συντήρηση μιας μπαταρίας κλειστού τύπου δεν διαφέρει από αυτή του ανοικτού τύπου με μόνη διαφορά ότι δεν χρειάζεται να ελέγχουμε το επίπεδο του ηλεκτρολύτη, άρα σε μηνιαία βάση κάνουμε:
1.       Εξωτερικό καθαρισμό.
2.       Έλεγχο των επαφών με τη μοτοσικλέτα για χαλάρωση, φθορά ή οξείδωση.

Συντήρηση ακινησίας.
Στην περίπτωση που θέλετε να αφήσετε ακίνητη τη μοτοσικλέτα σας για ένα διάστημα που ξεπερνά τον 1 μήνα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αφαιρέσετε την μπαταρία από την μοτοσικλέτα σας και να την βάλετε σε κλειστό, καλά αεριζόμενο, χώρο με έναν ειδικό φορτιστή συντηρητή.
Ο συντηρητής μπαταρίας είναι ειδικά σχεδιασμένος ώστε να φορτίσει την μπαταρία της μοτοσικλέτας σας για όσο διάστημα δεν χρησιμοποιείται. Μάλιστα μετά από μερικές ημέρες θα φέρει την μπαταρία σε κατάσταση «καινούργιας» εάν βέβαια δεν έχει κάποια άλλη ζημία.
Οι συντηρητές μπαταρίας βρίσκονται είτε στα καλά καταστήματα είτε στο διαδίκτυο σε αρκετά λογικές τιμές και σίγουρα υπο-πολλαπλάσιες της αξίας μιας νέας μπαταρίας.

πηγή mrbike.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement